«Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θα ήθελα, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πρώτα από όλα, να συγχαρώ τον Νικήτα Κακλαμάνη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Γνωριζόμαστε χρόνια. Πολιτικά έχουμε διαφωνήσει επανειλημμένα, πολλές φορές σκληρά. Πάντα, όμως, με πολιτικό πολιτισμό. Και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται διαφωνίες, ο Νικήτας Κακλαμάνης, τον έχει καταστήσει συνάδελφο σεβαστό από όλους. Είτε τον ψήφισαν σήμερα είτε όχι.

Το πιο χρήσιμο, όμως, χαρακτηριστικό του σε αυτήν την περίοδο και με αυτήν την διακυβέρνηση, είναι η επιμονή του να αναδεικνύει εκφυλιστικά φαινόμενα κακής, κάκιστης νομοθέτησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε μια εποχή που η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να περιορίσει τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και να καταστήσει τυπικό τον ρόλο του Κοινοβουλίου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι, με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής, κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο και ότι ο κανονισμός της Βουλής θα τηρηθεί, όχι μόνο στους τύπους αλλά και στο πνεύμα του.

Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στον ρόλο που αναλαμβάνει, και να σταθεί αντάξιος αυτής της παρακαταθήκης, των ψήφων που έλαβε, αλλά και όσων έχει υποστηρίξει για τη σωστή λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων.

Γιατί, όμως, έχει πολιτικό νόημα η σημερινή θετική ψήφος από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Διότι αναδεικνύει, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι άλλο εσείς, άλλο εμείς. Όταν πιέζεστε, εσείς, ταμπουρώνεστε. Κλείνεστε.

Συντηρητικοποιείστε. Χρησιμοποιείτε τους θεσμούς για μικροκομματικά οφέλη.

Ήταν βαρύτατο, θεσμικό και συνταγματικό ατόπημα, αυτό που έκανε ο κος Μητσοτάκης όταν επικαλέστηκε την παραδοσιακά ευρύτατη αποδοχή σχεδόν κάθε Προέδρου Βουλής, για να δικαιολογήσει την επιλογή του για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εργαλειοποίησε τον ένα θεσμό, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στον άλλο.

Αυτή η εργαλειοποίηση θεσμών, από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι μόνιμη πατέντα.

Ξεκινάει από την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από το Μαξίμου, και την αποδυνάμωση ή και προσπάθεια χειραγώγησης των ανεξάρτητων αρχών, και φτάνει μέχρι τη λειτουργία του ίδιου του Κοινοβουλίου, αλλά και την συγκάλυψη σκανδάλων, τραγωδιών με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος. Αυτή είναι η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, άλλο εσείς και άλλο εμείς. Αν δεν το βλέπετε, τότε η εξουσία σάς έχει τυφλώσει.

Με την αλαζονεία του Μεγάρου Μαξίμου που έχουμε ζήσει τελευταία, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ μπορούσε πολύ εύκολα σήμερα να μην ψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας για Πρόεδρο της Βουλής.

Αλλά το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, δεν ψήφισε μόνο ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ψήφισε και με πυξίδα τη σκέψη, την έγνοια, στο πώς θέλουμε να συμπεριφερόμαστε ως Κυβέρνηση, απέναντι στους θεσμούς, τον Έλληνα πολίτη και τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, ξανά, το τιμόνι της χώρας.

Γιατί, η καλύτερη απάντηση στην έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα, δεν είναι να κάνεις το ίδιο. Είναι να σέβεσαι τις λέξεις και τις έννοιες του Συντάγματος, με κάθε σου σκέψη, με κάθε σου πράξη.

Όπως και η καλύτερη απάντηση σε όποιον καταπατά τους θεσμούς, δεν είναι να κάνεις το ίδιο.

Αλλά να επιδιώκεις, με κάθε τρόπο, την ενίσχυσή τους. Να επιδιώκεις ως εξουσία τον έλεγχο πάνω σου, γιατί δεν υπάρχει άλλο φάρμακο ενάντια στην αλαζονεία.    

Και η καλύτερη απάντηση στη μικροπολιτική φαυλότητα του αντιπάλου, δεν είναι να κάνεις το ίδιο.

Αλλά να αναδείξεις τη σημασία του ελέγχου της εξουσίας. Άρα,  άλλο εσείς και άλλο εμείς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Και το μήνυμα που στέλνουμε στον ελληνικό λαό, σήμερα, είναι ένα: Θέλουμε με την ψήφο του, η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να αποκαταστήσει τον σεβασμό σε όλα εκείνα τα εργαλεία που αιμοδοτούν τη Δημοκρατία μας:

Τον σεβασμό στο Σύνταγμα, τον σεβασμό στους θεσμούς, τον σεβασμό στον πολίτη.

Θα πω μόνο δυο λόγια  για τη σημερινή κύρωση της Συμφωνίας, που αφορά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η εισηγήτριά μας, Μιλένα Αποστολάκη, ανέπτυξε άλλωστε με σαφήνεια και πληρότητα τις θέσεις μας.

Το motto της Τράπεζας είναι: «Επενδύουμε στο να αλλάζουμε ζωές».

Και πράγματι, ο αντικυκλικός χαρακτήρας των παρεμβάσεων της Τράπεζας, όπως τόνισε, αν δεν κάνω λάθος, ο κος Τσακαλώτος στη συζήτηση στην Επιτροπή, το γεγονός δηλαδή ότι μπορεί να δανείζει όταν υπάρχει ύφεση και οι συστημικές τράπεζες ασκούν περιοριστική πολιτική, καθιστά την Τράπεζα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαλείο.

Που θα μπορούσε να είναι πολύ ψηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το λέω αυτό, γιατί εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, διεθνώς.

Όπως, πολύ σωστά, υπογράμμισε η Μιλένα Αποστολάκη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι μια πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα, με μεγαλύτερο μέτοχο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το τι μέλλει γενέσθαι, όχι μόνο με την συγκεκριμένη Τράπεζα αλλά συνολικότερα με την πολυμερή αναπτυξιακή συνεργασία μετά την εκλογή Trump, είναι άγνωστο.

Έχω διαβάσει πολλές φορές, στον ξένο τύπο, συνεντεύξεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Odile Renaud-Basso) και διαβλέπει κανείς, πίσω από τις γραμμές, έναν βαθύτατο προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και στο πλαίσιο της Τράπεζας.

Η οποία, παρεμπιπτόντως, είχε μέχρι σήμερα τις παρεμβάσεις της για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τις επενδύσεις της σε υποδομές πράσινης μετάβασης, ως τα πιο διαφημισμένα στοιχεία του χαρτοφυλάκιού της.

Στην προηγούμενη θητεία Trump οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ως ει παρούσες στις εργασίες της Τράπεζας.

Έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα στο προσεχές μέλλον. Ελπίζω να διαψευστώ.

Γιατί, η πολυμερής αναπτυξιακή συνεργασία, όχι μόνο δεν πρέπει να διακοπεί, αλλά να ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Με έμφαση, όχι μόνο στη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς αλλά και στην προώθηση της ενίσχυσης θεσμών, ως αντίβαρο στην υποβάθμιση βασικών δικαιωμάτων και στην αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης από ανέλεγκτες αγορές.

Πολιτικές που θα βοηθήσουν όλες τις χώρες που ωφελούνται, από τις επενδύσεις της Τράπεζας, να σταθούν πραγματικά στα πόδια τους, βιώσιμα.

Σας ευχαριστώ».