Η Ελλάδα είναι ουραγός σε θέματα Διαφάνειας και Δημοκρατίας
Συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8», στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
–Τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν έγιναν νωρίτερα κινήσεις. Η Κυβέρνηση δεν δημιούργησε ποτέ μια αγροτική πολιτική για την Ελλάδα, βασιστήκαμε στην ΚΑΠ, η οποία ΚΑΠ έχει θετικά εργαλεία, αλλά δεν φτάνουν. Ενώ, θα μπορούσε να προωθεί τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και να μειώνει το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα. Η απουσία, λοιπόν, μιας τέτοιας ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής οδήγησε τους αγρότες σε αυτό το αδιέξοδο και τελικά στους δρόμους. Σε αυτό το σημείο που έφτασε η κατάσταση, η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει παραπάνω από όσα μπορεί, για να ικανοποιήσει τους αγρότες, τους οποίος αγνόησε εδώ και 5 χρόνια. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα έχουμε τουλάχιστον έξι ελληνικά προϊόντα στα καλύτερα ράφια και καλύτερα εστιατόρια τού κόσμου, εκεί δηλαδή που μπορούν να φτάσουν πιο καλές τιμές. Είναι εύκολο να προσθέσουμε σε αυτά τα έξι προϊόντα, δηλαδή δίπλα στη φέτα, το γιαούρτι, τις ελιές, το λάδι, το ψάρι και το κρασί, άλλα δέκα. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν πάρει ρίσκα, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν αυτές τις αγορές και θα μπορούσαν να προωθήσουν και άλλα προϊόντα. Την ίδια ώρα θα μπορούσαμε, αντί να δίνουμε όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις μεγάλες επιχειρήσεις, να κρατήσουμε έναν αριθμό για τους Συνεταιρισμούς, έτσι ώστε ανάλογα με το πώς θα αποσβέσουν την επένδυσή τους, στη σημερινή δύσκολη εποχή με τις υψηλές τιμές ενέργειας, να παρέχουν στους αγρότες χαμηλότερες. Αυτού τού είδους τα εργαλεία ήταν στη διάθεση τής Κυβέρνησης και αποφάσισε να τα αγνοήσει. Ακόμη, το πετρέλαιο, είναι αρκετά ακριβό για τους αγρότες και αποτελεί επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, δίπλα σε όλα αυτά προστίθενται και τα κέρδη των μεσαζόντων για να φτάσουν αυτά τα προϊόντα στο ράφι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς, πώς στριμώχτηκαν οι αγρότες σήμερα και τον λόγο που είναι τόσο εξοργισμένοι.
-Το ευχάριστο είναι πως υπάρχει πλέον μεγάλη μετατόπιση τής θέσης τής Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τα κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, είτε εξαιτίας των αντιδράσεων τής Αντιπολίτευσης είτε των φοιτητών. Αυτή η μετατόπιση είναι μια κατάκτηση διότι, σε σχέση με τα κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, θα μπορούσαν να ανοίξουν οι ασκοί τού Αιόλου. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν από το Νομοσχέδιο, όπως οι χειρισμοί των στάνταρ που θα έχουν. Είναι επίσης σημαντικό, το γεγονός ότι συζητάμε για στάνταρ ποιότητας, τόσο στις σπουδές που παρέχουν τα Πανεπιστήμια όσο και για τους φοιτητές, που θα φοιτούν σε αυτά. Αλλά, αν δεν διαβάσουμε το Νομοσχέδιο δεν μπορούμε να πούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε, υπάρχει όμως δυνατότητα γόνιμης συζήτησης.
-Ο κ. Σκέρτσος μπερδεύει την Κυβέρνηση με το κράτος, δεν είναι ανθελληνικό το ψήφισμα αλλά αντικυβερνητικό και έχει προκληθεί από συγκεκριμένες ενέργειες τής Κυβέρνησης. Αυτά έπρεπε να τα σκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης πριν παρακολουθήσει πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά η ουσία τού ζητήματος δεν βρίσκεται εκεί. Αν το ψήφισμα αυτό το είχε ψηφίσει μόνος του ο κ. Πολάκης, τότε όσα έγραψε ο κ. Σκέρτσος μπορεί να είχαν κάποια βάση, το ψήφισμα αυτό όμως ψηφίστηκε από κόμματα που είναι συνεργάτες και σύμμαχοι κατά καιρούς τού κ. Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα το κόμμα τού κ. Μακρόν, άρα να ρωτήσει εκείνους γιατί το ψήφισαν και να μην εγκαλεί εμάς.
Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη χώρα μας, μετά τις υποκλοπές, είναι η χείριστη διότι περιμένουν από την Ελλάδα να είναι ηγέτιδα δύναμη στα θέματα τής διαφάνειας και τής Δημοκρατίας και όχι ουραγός. Υποτίθεται ότι αυτός είναι ο ρόλος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα, με τις ενέργειες τού πρωθυπουργικού γραφείου, η θέση αυτή τής χώρας μας έχει υποχωρήσει.
Το ερώτημα εδώ είναι το εξής, είναι ή δεν είναι η Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να της θυμίζει πάντα ότι δεν είναι απλά μια οικονομική ένωση, αλλά είναι μια ένωση αξιών και αρχών. Εάν, δηλαδή, δεν τις τηρούμαι εμείς αυτές τις αρχές και αξίες γιατί να τις τηρήσει η Ουγγαρία, η Γερμανία ή οποιοσδήποτε άλλος. Οφείλει η Κυβέρνηση να δει τι έκανε λάθος, να κάνει την αυτοκριτική της και μετά να διορθώσουμε τα πράγματα που έχουν πάει λάθος, διότι όταν εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, τους ζητήσαμε να υπάρχει διαφάνεια για να μπορέσουμε να διορθώσουμε όσα πήγαν λάθος με τις υποκλοπές, η Κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να μη γίνει σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8», στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου: