Η προεκλογική εκστρατεία, πρέπει να επικεντρωθεί στα προβλήματα της κοινωνίας
Συνέντευξή μου στο «Πρακτορείο FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη
-H παρούσα προεκλογική εκστρατεία, αναλώνεται σε μεγάλο βαθμό στην απαξίωση του αντιπάλου, αντί να απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, τα οποία είναι πάμπολλα. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με κομματικές αντιπαραθέσεις και όχι με τα προβλήματα της κοινωνίας, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα μας γυρνάει την πλάτη, όπως έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Είναι ευκαιρία, όσες μέρες έχουν απομείνει μέχρι τις εκλογές, να μιλήσουμε για τα προβλήματα της κοινωνίας. Να μιλήσουμε για την οικονομία, για την παιδεία και την υγεία, που είναι θέματα που έχουν μείνει πίσω με αυτήν την Κυβέρνηση. Και να εξηγήσουμε, τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.
–Η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ είναι μια σοβαρή αύξηση και κάθε κόμμα το οποίο κάνει ένα τέτοιο άλμα από τα μονοψήφια νούμερά του σε διψήφια, έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Έγινε η αύξηση αυτή, το χαρήκαμε και το πρώτο πράγμα που είπε ο πρόεδρος μας, ο κ. Ανδρουλάκης, ήταν: «τώρα να πάμε μπροστά, με νηφαλιότητα». Εννοούμε, ότι μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε μια διαφορετικού είδους αντιπολίτευση. Αντί να γίνονται προσωπικές επιθέσεις, αντί να υπάρχουν κραυγές, αντί να οδηγούνται τα θέματα πάντα στα άκρα, να αποτελέσουμε εμείς σοβαρό κόμμα, με αιχμηρή αντιπολίτευση. Αλλά και ένα κόμμα το οποίο θα είναι εκεί για να στηρίξει όταν συμβαίνει κάτι θετικό, όπως η κίνηση για τον αποκλεισμό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η εποχή ζητάει μια άλλη πολιτική σκέψη, μια άλλη πολιτική νηφαλιότητα και αυτή τη νηφαλιότητα, τη δείχνει το ΠΑΣΟΚ με τον καλύτερο τρόπο.
-Θεωρώ ότι πρώτη μας προτεραιότητα, είναι να αυξήσουμε παραπάνω τα ποσοστά μας. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι στόχοι μας άλλαξαν. Και ποιοι είναι αυτοί, όταν είσαι ένα κόμμα εξουσίας και όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, όταν πιστεύεις ότι οι ιδέες σου πρέπει να εφαρμοστούν στην κοινωνία, προσπαθείς να αυξήσεις τα ποσοστά σου. Αυτή είναι η στόχευση. Να αυξηθούν τα ποσοστά μας και μετά να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση και κάποια στιγμή Κυβέρνηση. Δεν θα ήμασταν ένα κόμμα εξουσίας αν λέγαμε ότι μας φοβίζει η έννοια της Κυβέρνησης. Αλλά νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι μια νηφαλιότητα για το τι μπορούμε να πετύχουμε στις επόμενες μερικές μέρες.
-Είναι σίγουρο πως ένα κόμμα το οποίο ανεβαίνει ποσοστιαία θα γίνει στόχος. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πείσουμε ότι οι θέσεις μας είναι σωστές, καλές για την κοινωνία ώστε να επιλέξουν να μας ψηφίσουν. Μιλάμε για ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο θεωρώ ότι έχει μεγάλη σημασία. Η ΝΔ, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εφαρμόσει ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά πως είναι αποτυχημένο. Δηλαδή, να πραγματοποιεί κάθε είδους ελαφρύνσεις στους πλουσιότερους και να επιβαρύνει τα χαμηλότερα στρώματα. Δημιουργώντας έτσι έναν εφήμερο πλούτο, ουσιαστικά υπερθερμαίνει μια οικονομία, η οποία αν δεν είναι ανταγωνιστική, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην υπερθέρμανσή και μετά καταρρέει. Ως αποτέλεσμα, ζημιώνονται τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Εμείς λέμε ότι πρέπει να αμβλύνουμε τις ανισότητες, ότι για να σταθεί μια οικονομία σταθερή στα πόδια της, πρέπει πρώτη της προτεραιότητα να είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων και να γίνει ανταγωνιστική. Για να το κάνει αυτό η ελληνική οικονομία, θέλει ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα διευρύνει την παραγωγική βάση και τον όποιο πλούτο θα τον μοιράσει δίκαια. Από τη μια έχουμε ένα μοντέλο το οποίο έχει αποτύχει και από την άλλη έχουμε ένα μοντέλο το οποίο διατήρησε την ειρήνη για πενήντα χρόνια στην Ευρώπη. Εμείς, επιμένουμε σε αυτό το οποίο πιστεύουμε, επιμένουμε δηλαδή πως οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία. Ο κόσμος ο οποίος θα πάει στις κάλπες να ψηφίσει, πρέπει να αποφασίσει, τέσσερα χρόνια υπερθέρμανσης μιας οικονομίας, η οποία στο τέλος θα έχει τα αποτελέσματα που είδαμε το 2008, ή μιας οικονομίας στην οποία σταδιακά προοδεύουμε όλοι μαζί και βεβαιωνόμαστε ότι κανένας δεν μένει πίσω;
–Βεβαίως, το ποσοστό της ΝΔ είναι ένα μεγάλο ποσοστό και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά δεν είναι οι εκλογές «κολυμπήθρα του Σιλωάμ». Άλλο δικαιώθηκε και άλλο ξεπλύθηκε. Δεν σημαίνει ότι σε προτίμησαν απέναντι σε άλλα κόμματα, επειδή αυτά τα οποία κάνεις είναι σωστά και ότι όλα όσα κάνεις είναι σωστά. Μπορεί, οι Έλληνες πολίτες να είδαν κάποια πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό να πήγαν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάμε ότι υπάρχει μια οικονομική πολιτική που βοηθάει λίγο, ή ότι ξεχνάμε τις υποκλοπές που υποβάθμισαν τη Δημοκρατία, ή τα Τέμπη που ουσιαστικά είναι μια συνέχιση ενός άρρωστου κράτους, το οποίο όλα τα κόμματα έχουν υπηρετήσει, αλλά η ΝΔ είχε υποσχεθεί να αλλάξει. Το γεγονός ότι κέρδισε τις εκλογές, δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα προβλήματά της αυτή η Κυβέρνηση και φοβάμαι ότι με τη διαφορά που υπάρχει τώρα μεταξύ του πρώτου κόμματους και της αντιπολίτευσης, της αξιωματικής και του ΠΑΣΟΚ, θα οδηγηθούμε σε μια περίοδο αλαζονείας η οποία είναι ό,τι χειρότερο σε μια Κυβέρνηση.
Για αυτό και αναφέρω πως αυτές οι εκλογές μου θυμίζουν τις εκλογές του 2008, όπου ανέβαιναν οι ανισότητες, είχαμε εμπορικό έλλειμα, αυξανόταν το χρέος και πέσαμε σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αποφάσισε να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες, πράγμα που συμβαίνει και τώρα. Τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν κινδύνους. Εμείς οφείλουμε να τους επισημάνουμε και να δείξουμε πως με το δικό μας παραγωγικό μοντέλο μπορούμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα φτάσουν στο ίδιο τέλος όπως την τελευταία φορά με την Κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο κ. Μητσοτάκης, επιστρέφοντας την εντολή χωρίς να δοκιμάσει αν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον, έδειξε μια διάθεση να κυβερνήσει χωρίς έλεγχο. Γιατί, αλλιώς, θα μπορούσε άνετα να είχε καλέσει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και να τους πει: «Θα ακολουθήσετε ή όχι»; Το οποίο δεν έκανε, αλλά επέστρεψε την εντολή. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια επίθεση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε οποιοδήποτε θέμα την ενοχλεί, το οποίο βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ένα παράδειγμα είναι τα θέματα οικονομίας, διότι είναι άλλο να γίνει ένα σαρδάμ και είναι άλλο να προσπαθείς να δαιμονοποιήσεις μια άλλη άποψη, το οποίο συμβαίνει συχνά στα κανάλια.
Το θέμα της Ροδόπης μου έχει δημιουργήσει ερωτηματικά. Αν ο Πρωθυπουργός γνωρίζει κάτι για παρέμβαση της Τουρκίας στις εκλογές της Ελλάδας, οφείλει να το φέρει πρωτίστως στα άλλα κόμματα ώστε να βρεθεί μια κοινή αντιμετώπιση στην εχθρική στάση της Τουρκίας.
Δεν το κάνει, αλλά ξεκινάει μια κομματική αντιπαράθεση η οποία στο επίκεντρό της έχει εθνικά θέματα. Εάν, αυτή τη στιγμή, κοιτάμε να κάνουμε εχθρό τον άλλον, για να δικαιώσουμε τον πραγματικό εχθρό, αυτό είναι αντιεθνικό και επικίνδυνο. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να ξέρει τι κάνει. Αν ξέρει, θα τον συμβούλευα να μιλήσει με τους υπόλοιπους αρχηγούς και να αντιμετωπιστεί αυτό σαν εθνικό θέμα και όχι σαν μικροκομματική διένεξη, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτά, δεν είναι σημάδια σοβαρότητας, αλλά σημάδια μιας Κυβέρνησης η οποία νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ό,τι ποσοστό και να έχεις, δεν σου επιτρέπεται να θέσεις εθνικά ζητήματα μέσα σε μια εσωκομματική κόντρα. Και αυτό, δεν το κάνει κανένα άλλο κόμμα.
–Είμαι στην πολιτική και γνωρίζω τι σημαίνει πολιτική επίθεση. Το ερώτημα δεν είναι αν κάνεις πολιτική επίθεση, το ερώτημα είναι πώς την κάνεις. Είναι μια πολιτική επίθεση αντιπαράθεσης στοιχείων ή είναι μια προσπάθεια απλώς να σιωπήσεις τον άλλον; Βλέπω πως η αγωνία των εκπροσώπων της ΝΔ είναι να επιβληθούν, όχι να ακούσουν και να αντιπαρατεθούν. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές, για μένα, δεν είναι επικοδομητικές, στήνουν ένα σκηνικό κακό για την επόμενη ημέρα και θέλω να ελπίζω ότι η νηφαλιότητα της σκέψης θα επιβληθεί. Για παράδειγμα, μια ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ, του κύριου Σκέρτσου. Μια επιθετική ανακοίνωση, απέναντι σε αυτά τα οποία λέμε εμείς αλλά και επιθετική με στοιχεία που δεν ευσταθούν. Η ίδια η ΝΔ, η οποία το 2008 έλεγε ότι η οικονομία είναι σε γερές βάσεις, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε, μετά είπε ότι «πρέπει να μειώσω τους έμμεσους φόρους για να δυναμώσω την οικονομία». Σήμερα λέει, πως οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι. Εδώ, πρόκειται για μια ΝΔ οπορτουνιστική. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν βλέπουμε πως αυτό δεν γίνεται με ένα σκεπτικό το οποίο είναι καλό για την κοινωνία, αλλά είναι καλό για ελάχιστους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι και τελικά καρπώνονται αυτού του είδους τις αλλαγές της πολιτικής. Χρειάζεται προσοχή, πρέπει η ΝΔ να σοβαρευτεί και να καταλάβει ότι η απέναντι άποψη είναι για να ακούγεται και όχι για να αποσιωποιείται. Έτσι, θα ακούει και πράγματα τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, «Πρακτορείο FM 104,9», στον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη:
https://www.youtube.com/watch?v=NmMDFo-QDAA