– Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπίσουμε και ως κοινωνία και ως οικονομία, είναι οι τεράστιες ανισότητες που πλήττουν την Ελλάδα. Ανισότητες σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία. Χωρίς μια εμβάθυνση και μια διασπορά του πλούτου και της εξουσίας μέσα στην ελληνική κοινωνία, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Τα κόμματα πρέπει να υπηρετήσουν αυτήν την πολιτική άποψη. Δεν θα έρθει η πολιτική να υπηρετήσει τα κόμματα. Πρέπει τα κόμματα να υπηρετήσουν την πολιτική. Μεγάλη ανάγκη στην κοινωνία, σήμερα, είναι να χτυπήσουμε ολοκληρωτικά αυτές τις μεγάλες ανισότητες που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

– H ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και το έδειξε αυτό με τη μεγάλη αποχή στις εκλογές. Όποιος δεν καταλάβει τι είπε η κοινωνία μέσα από αυτό, θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος στις εκτιμήσεις του, από εδώ και πέρα. Θα πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, στο οποίο ο κόσμος γυρνάει την πλάτη, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει προτεραιότητα, είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

– Στο Πολιτικό Συμβούλιο έθεσα 5 θέματα τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν. Κάναμε σωστή επικοινωνία; Οργανώσαμε το κόμμα μας όσο καλύτερα μπορούσαμε; Ήμασταν κοντά στην κοινωνία για να νιώσει ότι μιλάμε για τα προβλήματά της; Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από την τηλεόραση. Φτιάξαμε μια ηγετική ομάδα, η οποία μπορούσε να πείσει  ότι μπορεί να ακουμπήσει πάνω της ο πολίτης; Οι καλές προτάσεις που έχουμε, κούμπωσαν σε θέσεις και σε όραμα, ώστε να αφουγκραστεί ο κόσμος ότι υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση; Η απάντηση, στα περισσότερα από αυτά, είναι όχι και για αυτό, δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε και να πάρουμε τη δεύτερη θέση. Η δουλειά που έχουμε τώρα, είναι να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε πολύ καλά το μήνυμα που εισπράττουμε από τον κόσμο, τις ανησυχίες του για τα χρόνια που έρχονται και ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα.

– Εάν διευθετηθούν όλα τα θέματα πριν από το 2025, θα είναι πολύ καλό, διότι έχουμε ελάχιστο χρόνο μπροστά μας. Έχουμε ουσιαστικά 3 χρόνια, για να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ την Κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος να καλύψουμε αυτόν τον χρόνο, είναι να αρχίσουμε να έχουμε πολύ ξεκάθαρες αιχμές. Από την πρώτη μέρα της οποιασδήποτε νέας ηγεσίας, δηλαδή, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

-Πάντα οι πρόωρες εκλογές είναι ένα εργαλείο, αλλά, ουσιαστικά, οδηγούν τον κόσμο σε έναν θυμό, ότι προσπαθεί το εκάστοτε κόμμα να «προλάβει» την ψήφο του. Αν ο Πρωθυπουργός δεν πήρε το μήνυμα των Ευρωεκλογών ότι η κοινωνία είναι πολύ θυμωμένη με τη Νέα Δημοκρατία και τον τρόπο που κυβερνά, τότε θα εκπλαγεί αρνητικά στις επόμενες εκλογές.

– Θεωρώ ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει ένας ενιαίος δυναμικός πόλος απέναντι στον κο Μητσοτάκη. Πώς θα σχηματιστεί, αυτός, είναι το ζήτημα. Οι προτάσεις που ακούγονται, είναι άτοπες, κανείς δεν δίνει μια πειστική απάντηση. Άρα, προέχουν οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Να συνειδητοποιήσουμε τι κόμμα θέλουμε να είμαστε και προς τα πού να προχωρήσουμε. Είτε με ανανέωση της ψήφου στον κο Ανδρουλάκη, είτε με την εκλογή ενός άλλου υποψηφίου, να μπει το ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε συζήτηση, από κάτω προς τα πάνω. Αν απευθυνθούμε, δηλαδή,  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια κλπ, μπορεί να γίνει πιο εύκολα μια σύνθεση απόψεων. Έχουμε δείξει, μέσα από τη διαδρομή μας, ότι θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία να είναι ανεξάρτητη, να έχει τα εργαλεία, την εξουσία, ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη.

– Όταν κάνουμε λόγο σε επίπεδο προτάσεων, είναι σχετικά εύκολα τα πράγματα. Το δύσκολο είναι όταν φτιάχνουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Εκεί, υπάρχουν πολλές διαφορές ακόμα και δεν γνωρίζουμε πού στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Περνάει, τώρα, σε μια διαδικασία όπου αναθεωρεί τα πάντα και ο κος Κασσελάκης μοιάζει, πολύ συχνά, να μιλάει απέναντι στην βασική γραμμή του κόμματός του. Είναι πρόωρο, επομένως, να συζητάμε για οτιδήποτε μεταξύ των κομμάτων, αν δεν ξεκαθαρίσουν τα ίδια τα κόμματα τις θέσεις τους.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Naftemporiki TV», στην εκπομπή «Rush Hour», με τους δημοσιογράφους Νικόλ Λειβαδάρη και Ευθύμη Χειμάρα:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video